Névjegykártya

Ennek az új geopolitikai szemlének a célja elömozdítani és terjeszteni a nemzeti és nemzetközi tudományos szövetségek körében a geopolitikai tudományt; továbbá felhívni a politikai, értelmiségi, katonai, gazdasagi, sajtó- világ figyelmét az eurázsiai témákra.

Az “Eurasia” szemlének a perspektívája nemcsak a szorosabban vett nemzetközi kapcsolatokat veszi figyelembe, hanem azokat a hatásokat is, amelyeket az eurázsiai kulturális és spirituális kapcsolatok gyakorolnak a múltbeli és jelenlegi világképekre illetve a jövöbeli hátterekre.

Mindannak ellenére, hogy nem képvisel egy meghatározott akadémiai pozíciót és nem is fogad el egy specifikus módszert a geopolitikai tények kutatására, az “Eurasia” szemle arra törekszik, hogy felhívja a specialisták figyelmét arra az eurázsiai szellemi egységre, amely megnyilatkozik a különbözö kulturális formákban.

Ez a felismerés jelentösen hozzásegít a XXI századi geopolitikai tudománynak az elöremenetelében, szembehelyeskedve azokkal az ideológiai és nem tudományos elméletekkel, amelyek a “civilizációk harcá”-rol (clash of civilizations) vagy a “keveredésé”-rol (melting pot) beszélnek, ezáltal nagy zürzavart teremtve úgy a tudományos kutatásokban mint ezeknek az alkalmazásánál.

Éppen ezért ebben a szemlében a geopolitikai analíziseken és az uralkodó doktrínák kritikáján túl, a feltételezett jövöbeli hátterek magyarázata mellett még meg fognak jelenni olyan cikkek és tanulmányok is, amelyek kulönbözö teruletekröl (mint például etnográfia, vallástörténet, szociológia, közgazdaság, politikai tudomány, exakt tudományokból) szarmazó észrevételeket és módszereket fognak beépíteni ebbe az objektív geopolitikai képbe.

A késöbbiek során felvetödhetnek egyéb tanulmányok és analizísek, például a geogazdaságtanról, amely a geopolitikától független és egy új tudományt képez, azon cél érdekében, hogy ismertesse azokat a módszereket, amelyek a gazdasági és pénzügyi stratégiáit tartják fenn globális szinten úgy az uralkodó nemzeteknek mint a nagy pénzügyi hatalmaknak és azokat a lehetöségeket, amelyek kibontakozhatnak a gyengébb nemzetek javára. Nem hagyjuk ki még azokat a tanulmányokat sem, amelyek a biztonság kényes kérdéseivel foglalkoznak, a geostratégia kritériumai szerint interpretalva.

 

Legújabb cikkek

INTERJÚ GYÖNGYÖSI MÁRTONNAL

Az interjút az olasz „Eurasia. Rivista di studi geopolitici” című szemle igazgatója, Claudio Mutti, készítette a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője Eurasia - A Jobbik...
Ottimizzato da Optimole
error: Tutti i diritti sono riservati.
0
    0
    Il tuo carrello
    Il tuo carrello è vuotoRitorna al negozio